Vizsla maghiară
Vizsla. Mai exact, Vizsla maghiara cu par scurt. Este pur si simplu un câine minunat. Caine de vânătoare prin excelenta si companion devotat al întregii familii. Exista si vizsla maghiara cu par sârmos, o rasa complet diferita, din toate punctele de vedere, singurele asemănări limitându-se la culoare si la faptul ca ambele rase sunt folosite la vânătoare. Ce NU exista, este vizsla maghiara cu par lung, un mare defect, rar întâlnit si din fericire intens combătut de crescătorii responsabili.
Vizsla este o rasa cu istorie zbuciumata. Deși exista atestări documentare ale existentei rasei încă din secolul al optulea, câinele nobililor a fost la un pas de dispariție, de doua ori. Prima data, la începutul anilor 1900, a doua oara, in timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Exista documente vechi, care arata strămoșii vizslei de azi, in postura de companion de vânătoare in tandem cu șoimii, alături de triburile maghiare din Europa Centrala a secolului al optulea. Însoțitor al aristocraților timpurii, acest câine a fost conservat de-a lungul secolelor, i-au fost perfecționate calitățile de ”câine de vânătoare” si a fost ținut la rang de patrimoniu, rezervat aristocraților.
In prezent, datorita temperamentului sau, vizsla este un câine cunoscut si iubit in întreaga lume. Porecla ”velcro dog” spune multe despre felul de a fi al acestui câine.
Vizsla maghiara cu par scurt este un câine de talie medie (54-60cm pentru femele, 58-64cm pentru masculi), elegant fără a fi fragil, cu par scurt, de culoarea franzelei rumenite, un auriu închis. Culorile extreme, cum ar fi crem, roșu, castaniu, maro, nu sunt de dorit. Speranța medie de viată este de 10-12 ani, deși sunt destul de multe exemplare care ajung la 14-15 ani.
O vizsla corecta emana frumusețe si putere, însă cel mai important aspect este temperamentul. Un câine de vânătoare versatil, vioi, prietenos, ușor de educat si cu o dorința imensa de a fi in contact permanent cu stăpânul sau si de a lucra cu acesta. De altfel aceasta dorința a sa îl face deosebit fata de alte tipuri de câini de aret. ”Caine de vânătoare versatil” se refera la faptul ca, spre deosebire de alte rase, create sa îndeplinească o anumita sarcina, cum ar fi sa ponteze vânatul, sa aporteze, sa urmărească vânatul rănit, vizsla este un câine de vânătoare complet, care la sfârșitul zilei, va fi făcut toate aceste activități si va reveni cu drag in sânul familiei pentru o joaca viguroasa cu copiii sau pur si simplu pentru o binemeritata leneveală pe canapea.
O vizsla maghiara nu are voie sa fie nici agresiva, nici timida, deși poate exprima o atitudine protectoare fata de ceea ce ii aparține. Este un câine care nu suporta duritatea, dresajul trebuind sa fie unul ponderat, bazat pe recompensa si prietenie, totuși ferm.
Vizsla are o calitate deosebita a nasului, calitate esențială pentru un câine de vânătoare si face fata cu brio terenurilor dificile sau condițiilor meteo nefavorabile. Cu toate astea, nu este un câine care sa poată trai bine afara in sezonul rece, fiind important sa poată avea parte de un spațiu încălzit.
Deși câine de vânătoare prin excelenta, vizsla se pretează foarte bine pentru multe alte activități: terapie asistat de animale, agility, rescue, flyball, frisbee. Este un câine activ, care are nevoie de o familie activa. O vizsla plictisita poate deveni distructiva si cu siguranță va suferi daca nu va avea parte de suficienta mișcare si interacțiune cu oamenii ei.
In mod normal un câine sănătos, vizsla poate avea predispoziție către o serie de afecțiuni: displazie de sold/cot, epilepsie, hipotiroidie, limfosarcom sau Von Willebrand. Alegerea unui crescător responsabil, care testează părinții si are discernământ sa folosească doar cele mai bune exemplare in programul sau de selecție si ameliorare, este foarte importanta.
Vizsla iubește copiii, totuși relaționează mai bine cu cei care au peste 7-8 ani, altfel, datorita diferențelor de forte si a neîndemânării, relația poate eșua lamentabil.
Întreținerea este foarte ușura. Periatul săptămânal va elimina parul in exces. De cate ori este nevoie se îmbăiază cu apa curata sau șampoane adecvate. De regula vizsla nu are acel ”miros de câine” întâlnit la alte rase. In mod normal, vizitele regulate la veterinar, ar trebui sa fie legate de vaccinul anual si deparazitările uzuale.
O parte importanta a întreținerii o constituie hrana. Fie ca va manca hrana cruda, pregătită in casa, fie ca va manca mâncare uscata, aceasta trebuie sa fie de foarte buna calitate, iar vizsla nu trebuie sa fie niciodată grasa. Când privim de sus, talia ar trebui sa fie vizibila, iar coastele deși nu se vad cu ochiul liber, ar trebui sa se poată simți fără a fi nevoie sa apăsam.
De ce vizsla maghiara? Pe scurt:
- Pentru ca este un câine e vânătoare complet si corect, care va poate însoți atât la vânatul cu pene cat si la cel cu par, atât la vânătoarea in terenuri mlăștinoase cat si la vânătoarea in pădure sau la munte, fie ca găsește, pontează si aportează vânatul, fie ca merge pe urma vânatului rănit pana îl recuperează
- Pentru ca este un câine cu o inteligenta peste medie, foarte afectuos si vesel
- Pentru ca este un câine activ, care va pune pe toata lumea in mișcare
- Pentru ca este un câine ușor de întreținut, care nu miroase si nu are nevoie de vizite dese la salon.
Puteți afla mai multe răsfoind paginile acestui site, iar standardul oficial al rasei îl veți găsi pe site-ul Federației Chinologice Internaționale.